producent opakowań spożywczych

Zalety opakowań kartonowych w przemyśle spożywczym

W branży spożywczej już od bardzo dawna stosowane są opakowania kartonowe. Wykorzystuje się je do przechowywania żywności, w związku z czym wymagają odpowiedniego przystosowania. Poza kartonem, opakowania te zwykle składają się także z dodatkowych warstw tworzywa sztucznego i folii aluminiowej. Takie połączenie pozwala na uzyskanie doskonałych parametrów przechowywania towarów z przemysłu spożywczego.

Lekkie i praktyczne

Opakowania kartonowe zajmują niewielki procent całkowitej masy produktu. Są bardzo lekkie i bezpieczne, a przy tym ergonomiczne. Każdy dobry producent opakowań spożywczych posiada w swojej ofercie zróżnicowane modele, które zapewniają wygodne przechowywanie poszczególnych produktów. Dodatkową zaletą jest ich praktyczność. Nowoczesne technologie sprawiają, że produkcja opakowań kartonowych ogranicza konieczność dodawania konserwantów do żywności. Po przeprowadzeniu pasteryzacji i schłodzeniu, produkty umieszczone w aseptycznym opakowaniu są w stanie długo zachować świeżość.

Łatwość transportu i ekologiczność

Ze względu na kształt opakowania, produkty zapakowane w karton nie zajmują wiele miejsca. Takie rozwiązanie zwiększa wygodę zarówno producentów, jak i sprzedawców oraz samych konsumentów. Wykorzystywany do produkcji opakowań kartonowych papier jest ponadto wysoce ekologiczny i podlega zbiórce selektywnej. Jako produkt całkowicie odnawialny, przyczynia się do ograniczenia zanieczyszczeń środowiska i jest szczególnie ceniony przez producentów zdrowej żywności.

Nieprzepuszczalność światła

Przedostające się do produktu spożywczego światło może znacząco zmieniać zapach i smak żywności, a nawet do pewnego stopnia wpływać na jej skład. Nie bez powodu oleje roślinne oraz wina pakowane są przede wszystkim do szklanych, ciemnych butelek. Opakowania kartonowe są w stanie ochronić produkt przed wpływem światła, dzięki czemu przechowywana w nich żywność dłużej zachowuje swoje właściwości, fakturę oraz świeżość, a przede wszystkim większość wartościowych składników odżywczych oraz witamin.

 

Powrót do listy